Ватопед и други светогорски манастири ПДФ Штампа Ел. пошта

Своју градитељску делатост Сава је започео у Ватопеду. Још пре него што му се придружио отац, монах Симеон, он је у Ватопеду изградио три параклиса. Први, који се налазио иза главне манастирске цркве, посветио је рођењу Богородице, други светом Јовану Златоустом и трећи преображењу Спасовом који је подигао у великом пиргу. Поред тога обезбедио је неопходне оловне плоче за покривање главне манастирске цркве. Захваљујући овим прилозима Сава је добио ктиторска права у овом манастиру. Финансијска средства за ову делатност добијао је од родитеља.

Након Симеоновог доласка у манастир, Сава је заједно са њим дао још неколико значајних прилога Ватопеду, тако да је стварно ктиторско право припадало обојици. Својим прилозима, Сава је подигао монашке келије у Ватопеду и обновио је Цркву светог Симеона Богопримца у Просфори која је била у власништву Ватопеда.

Иако су највише прилога дали за манастир у коме су боравили, Сава и Симеон су бринули и о неколико других светогорских светилишта. Приликом обиласка светогорских манастира они су постали ктитори Ивирона, Велике Лавре и цркве у Кареји. Њихови поклони су се састојали од злата, али и драгоцених богослужбених предмета.

 

 
Путовања

Организујемо поклоничка путовања на Свету гору и посетимо манастир Хиландар. Пођимо стопама Светога саве...

детаљније

Лоза Немањића

 Међу бројним српским династијама највећи допринос српској држави и народу дала је династија Немањића, која је столовала два века (1169-1371;1381).

детаљније